Hoe stel ik een kaasplank samen?

Een goede kaasplank is met zorg samengesteld en wordt geserveerd op een ruwhouten plank met veel brood, en lekkere wijn of zelfs bier. De keuze hangt volledig af van eigen smaak en fantasie. Je kunt kiezen voor een internationale kaasplank, waarin meerdere kaassoorten vertegenwoordigd zijn: witte-korstkazen, halfharde kazen, gewassen-korstkazen, harde kazen en blauwaderkazen. Kies in dit geval liever voor één kaas per soort. Maar je kunt ook kaasplankjes samenstellen, die goed passen bij de maaltijd die je hebt geserveerd.

 

  • Zorg dat er variatie is qua kleur en textuur, zodat er zowel harde als zachte kazen zijn en ieder zijn smaak of goesting er kan op terugvinden.
  • De kleur moet vooral afkomstig zijn van de kazen en niet van de tros druiven of ander fruit. Buiten druiven kan je uiteraard de plank versieren met gedroogde abrikozen, vijgen, pruimen, stukjes appel, noten, kastanjes, zelfs enkele takjes verse kruiden.
  • Serveer zeker bij de kaasplank verschillende soorten vers, knapperig brood. Van wit naar bruin brood tot noten- en rozijnenbrood.
  • Variatie in vorm maakt je kaasplank aantrekkelijker. Probeer, als het kan, niet alle kazen in dezelfde vorm te serveren. Maak piramides, blokken, vierkanten of cilinders, of snijd de kaas in onregelmatige vormen.
  • Bij de samenstelling hou je er rekening mee dat er een mooi evenwicht is qua smaak, structuur en herkomst van de kaas. Niet alleen aardrijkskundig maar ook vooral qua melksoort. Een goede verdeling is bijvoorbeeld. * Een harde kaas, bv. geitenkaas * Een halfharde kaas zoals Pecorino * Een kaas met zachte schimmelkorst * Een blauwgeaderde kaas * Een kaas op basis van geiten- of schapenmelk Als u dit wenst kunt u deze aanvullen met bv. Passendaele of Contadino kaas.
  • Begin aan de kaasplank met de lichtste, romigste soort, gevolgd door de hardere soorten kaas. Blauwaderkazen moeten altijd als laatste worden gegeten, omdat ze het sterkst van smaak zijn.
  • Je kan er buiten de traditionele rode wijn ook zoete wijn bij schenken, die je ook bij het dessert kan drinken.
  •  Als bijgerecht kan je er ook nog lente-uitjes, olijven, selderij, verse boontjes en frisse groene salade bij serveren. En blauwaderkazen zoals Stilton, Gorgonzola, Cabrales en Danish Blue - smaken heerlijk als er wat wilde honing over gesprenkeld wordt of serveer er ook eens een chutney bij.