Hoe vries en ontdooi ik verse vis?

Om verse vis op een goede manier in te vriezen ga je als volgt te werk. Allereerst de vis grondig kuisen. Zorg er vervolgens voor dat je vriezer qua temperatuur laag genoeg staat zodat de vis snel vriest, dit is vooral belangrijk om de schade aan de cellen te beperken. Verdeel hierbij ook de vis in kleine porties en bevries de vis onverpakt, dan vriest die ook weer sneller. Verpak de verse vis goed strak pas als die hard en bevroren is in plasticfolie, zorg wel dat die goed ingepakt is om te voorkomen dat er 'vriesbrand' ontstaat. Let wel dat je de vis geen maanden in de vriezer kan bewaren.

Ontdooi de vis langzaam en voorzichtig in de koelkast of versnel dit proces door de vis waterdicht verpakt in ijswater te leggen. Ontdooi de vis nooit op kamertemperatuur want hierdoor zouden er wel eens hardnekkige bacteriën in het geheel kunnen sluipen. Ontdooi zeker nooit gepaneerde vis, deze wordt rechtsreeks van de vriezer in een warme pan gebakken en ontdooid.