Kruiden: Vers, gedroogd of diepgevroren?

Verse kruiden hebben natuurlijk in veel gevallen de voorkeur en geven een gerecht de meeste smaak, aroma en kleur mee. Maar gedroogde of diepgevroren kruiden een goed alternatief. Tegenwoordig hebben supermarkten en groentenspeciaalzaken steeds vaker een uitgebreid assortiment verse kruiden.

Diepvries of gevriesdroogd

Diepvrieskruiden worden zo snel mogelijk na het plukken ingevroren. Bij diepvrieskruiden blijven geur en smaak goed behouden. Van gedroogde kruiden is de smaak vaak sterker geconcentreerd. Je hoeft er daardoor minder van te gebruiken. Vaak wordt gezegd dat 1 halve theelepel gedroogde kruiden overeenkomt met 1 eetlepel verse kruiden.

Behalve diepvries kruiden is er de gevriesdroogde variant. Bij vriesdrogen wordt bij lage temperatuur het vocht aan de kruiden onttrokken. Daarna worden de kruiden weer op normale temperatuur gebracht. Pas als je de gevriesdroogde kruiden toevoegd aan soep, saus of dressing krijgen ze door het vocht hun geur en smaak weer terug. De smaak van gevriesdroogde kruiden is vaak sterker dan van vers kruid. Je hoeft er daardoor minder van te gebruiken.