Waarom een dressing gebruiken?

Een goede dressing maakt een salade, het geeft de zogeheten finishing touch. De basis van de dressing is vrijwel altijd olie, maar kan bijvoorbeeld ook yoghurt of mayonaise zijn.


Er zijn verschillende soorten olie die gebruikt kunnen worden als basis voor een dressing, maar een goede olijfolie of notenolie geniet de voorkeur.


Soorten notenolie, zoals walnoten-, hazelnoten- of arachideolie. Notenolie smaakt vrij sterk en wordt daarom vaak vermengd met een ander soort olie. Oliesoorten met een zachte smaak worden vooral geperst uit zaden en pitten, bijvoorbeeld zonnebloem-, sesam-, of druivenpittenolie.


Azijn is ook een belangrijk onderdeel van de dressing. Ook dit ingrediënt is in allerlei smaken en soorten te verkrijgen. Een kleine greep: rode- en witte wijnazijn, frambozenazijn, kruidenazijn, appelazijn of balsamico-azijn. Deze laatste is een heerlijke azijn die uit Italië komt. Deze wijnazijn is gerijpt op houten vaten en is heerlijk in allerlei salades. Azijn kan ook vervangen worden door citroen- of limoensap.


Het is ook heel leuk om je eigen olie of azijn te maken. Doe bijvoorbeeld een paar takjes rozemarijn in een fles en vul deze met (olijf)olie. Laat de olie enkele weken staan voor gebruik. Het aroma van de rozemarijn trekt dan in de olie. Je kunt de rozemarijn ook vervangen door een ander kruid zoals basilicum, rode pepertjes, knoflookteentjes Een homemade olie of azijn in een mooi flesje met een leuk etiket is ook een origineel cadeautje.