1 op 10 vleesstalen bevat sulfiet
Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. De consumentenorganisatie vond sulfiet in 4 van de 40 vleesstalen die het onderzocht. Nochtans is sulfiet in vlees op enkele uitzonderingen na verboden. Sulfiet is een bewaarmiddel dat bij hoge doses allerlei gezondheidsproblemen kan opleveren. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname bedraagt 0,7 mg per kilogram lichaamsgewicht. Een Europese richtlijn heeft voor de verschillende producten maximumlimieten vastgelegd en verplicht producenten ook de aanwezigheid van sulfiet op de verpakking te vermelden. In vlees dient sulfiet vooral om dit voedingsproduct een intens rode kleur te geven en kan dus helpen verdoezelen dat het minder vers is. Omdat sulfiet thiamine (vitamine B1) afbreekt is het doorgaans verboden in producten die er rijk aan zijn, zoals bijvoorbeeld vlees. Test-Aankoop dringt er op aan dat de EU de uitzonderingen op het sulfietverbod in vlees schrapt omdat deze vaak misbruikt worden om het middel ook aan andere vleesproducten toe te voegen. In de andere voedingsproducten die Test-Aankoop onderzocht (wijn, gedroogd fruit, aardappelen, garnalen, wijn, mosterd, azijn) werd de toegelaten norm niet overschreden. Enkele producten vermeldden de aanwezigheid niet op de verpakking. In totaal werden 161 producten geanalyseerd.