Actieve voedingsdriehoek krijgt make-over

Actieve voedingsdriehoek krijgt make-over
vrijdag, 9 maart, 2012 - 15:48

De driehoek die ons al jaar en dag toont hoe we gezond kunnen eten. Leerkrachten, diëtisten, en iedereen die met voeding bezig is, maken al decennia lang dankbaar gebruik van de actieve voedingsdriehoek om op een eenvoudige manier een evenwichtige voeding voor te stellen. De actieve voedingsdriehoek viert dit jaar zijn vijftiende verjaardag. Een geschikt moment volgens het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) om een herziene versie van dit Vlaamse voorlichtingsmodel te lanceren. In het nieuwe model ligt de focus onder andere op het drinken van water en de hoeveelheid zout in de voeding. Voor het eerst krijgt ook sedentair gedrag, zoals computeren of langdurig zitten, een plekje in de bekende driehoek. Voor producten in de restgroep (het topje van de driehoek met zoetigheden of producten waar we beter niet te veel van eten) is er een maximale dagnorm aangeduid. Om het gezond te houden eet je als vrouw per dag beter niet meer dan 200 kcal uit die 'ongezondere' groep. Voor een man is dat 250 kcal.