Belgen vergeten massaal hoe hun eigen keuken eruitziet

donderdag, 24 november, 2011 - 11:13

Leuk en lekker, maar niet altijd gezond. Wie buitenshuis eet en drinkt, heeft immers een goede kans dat hij meer calorieën en vet naar binnen krijgt en minder vitamine C, ijzer en calcium. Dat zegt een onderzoek van het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Een onderzoeksgroep nam zo'n 7.000 studies onder de loep, waarvan er slechts 29 bruikbaar waren. Buitenshuis eten gaat niet alleen over restaurantbezoeken. Ook 's middags een broodje halen in een snackbar of halt houden bij de frituur telt mee. Door het gebrek aan tijd om te koken, worden deze eethuizen of afhaalresto's steeds populairder. Helaas is gezondheid er vaak geen prioriteit. Uit de studie bleek in de eerste plaats dat vooral jongeren vaak buitenshuis eten, in sommige landen gaat het zelfs tot de helft van hun maaltijden. Bovendien verwacht men dat ze die eetgewoonten zullen behouden naarmate ze ouder worden. De meeste studies toonden aan dat buitenshuis het eten vetter en zouter is dan thuis. Het bevatte minder vitamine A, vitamine C, vezels en calcium. Bovendien gaven ondervraagden aan dat buitenshuis eten een dieet wel erg moeilijk maakt.