Boerenbond verteert vegetarische dag slecht
Op 13 provinciale Oost-Vlaamse scholen wordt vanaf nu elke donderdag een vleesloze maaltijd bereid. Maar dat is niet naar de zin van de Boerenbond. De organisatie vindt dat deze actie het signaal geeft dat vlees ongezond zou zijn. "Men beweert dat men zo duurzamer en gezonder eet. Maar vlees is een zeer gezond product en maakt deel uit van een evenwichtige samengestelde maaltijd", zegt Boerenbond-woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe. "We pleiten er veeleer voor dat men op scholen gezonde en gevarieerde maaltijden aanbiedt dan dat men daar doet alsof men de wereld gaat verbeteren door één keer per week vegetarisch te eten."
De donderdagse veggiedag is een initiatief van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). "Met Donderdag Veggiedag wil EVA niemand iets opleggen", klinkt het daar. "We stellen voor dat in openbare instellingen op donderdag de veggie maaltijd de standaardkeuze wordt. Wie vlees wil eten, moet dat blijven kunnen doen.
Donderdag Veggiedag gaat niet om de beperking van de vrijheid van keuze, maar om de uitbreiding ervan: de keuze voor gezonde, duurzame en diervriendelijke vegetarische maaltijden." Volgens EVA heeft een donderdag met vegetarische schoomaaltijden meerdere voordelen. "Goed voor het milieu, want veeteelt heeft een heel grote ecologische voetafdruk: voor één kilo rundvlees is bijvoorbeeld 15.000 liter water nodig. Goed voor de gezondheid, want in België eten we gemiddeld 60% eiwitten, vooral dierlijke, te veel. En goed voor het dierenwelzijn, want de Belg eet tijdens zijn leven zo'n 1.800 volledige dieren op, die meestal in intensieve omstandigheden worden gekweekt."