BRU Lady Chef 2011

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:08

De BRU Lady Chef of the Year titel werd dit jaar voor de 21ste keer uitgereikt. Wat begon als een sympathiek initiatief is ondertussen uitgegroeid tot een prestigieuze award. De titel BRU Lady Chef of the Year is een erkenning voor kwaliteit, creativiteit en de vrouwelijke finesse in de keuken. Een finesse die zich uit in een groot respect voor het product.

De winnares van dit jaar, Yanaïka Skrzyszkowiak, is met haar 30 jaar de jongste ooit en heeft met haar creaties zeker de prijs dubbel en dik verdiend.
Elk jaar krijgt de BRU Lady Chef of the Year ook een culinaire uitdaging opgelegd. Zij moet op een creatieve manier omgaan met een selectie van topproducten. Het thema dit jaar is "puur". Vele producten zijn op hun best in hun meest natuurlijke vorm, zonder te veel poespas. Yanaika heeft het BRU Lady Chef of the Year 2011 menu opgesteld waarbij ze het product in alle puurheid tot zijn recht laat komen, maar met een originele twist. Ook in de food & wine pairing werd, met een selectie van top Zuid-Afrikaanse wijnen, gestreefd naar respect voor elk ingrediënt. Met Noorse haring, gedroogde Ganda ham, Iberico varkensvlees of geitenkaas van Le Larry kreeg ze zeer herkenbare ingrediënten, allen zeer sterk "puur".

Yanaïka nam samen met haar partner Stephanie Deneux deel aan het eerste seizoen van het vtm-programma 'Mijn Restaurant' (2008) waarbij ze met de finale een verdiende 2de plaats bereikte. Het Exquisa-team verloor toen nipt van de Leuvense d'Hoogeschool. In juni 2008 openden ze hun eigen restaurant Exquisa, een exclusief aardappelrestaurant in het hartje van Hasselt. In de GaultMillau haalden ze dit jaar met hun restaurant een 12 op 20.