De Beste Hobbykok van Vlaanderen: Sergio steekt de barbecue aan op het strand van Cadzand

maandag, 6 mei, 2013 - 13:30

Op dinsdag 7 mei 2013 wordt op dat elan verder gegaan. Sergio Herman onderwerpt de hobbykoks aan een vuurproef, letterlijk dan. Hij nodigt hen uit op het strand van Cadzand, een omgeving die bij hem steeds inspirerend werkt. Daar moeten de koks bewijzen dat ze ook een barbecue de baas kunnen. Sergio toont alvast hoe het moet en maakt à la minute een gerookte kreeft klaar op een zelfgemaakt vuurtje.

 Veel tijd om van de heerlijke kreeft te genieten, hebben de hobbykoks niet. Er moet namelijk gekookt worden, en wel op zes barbecuetoestellen die op het strand van Cadzand werden neergezet. Weten de kandidaten zich uit de slag te trekken zonder elektriciteit? Bewijzen de vrouwen dat barbecueën niet enkel een mannenzaak is? En wakkert de frisse zeelucht effectief de creativiteit aan? Bij Carla loopt de proef alleszins niet van een leien dakje, en dat is Sergio uiteraard niet ontgaan…

Terug in het culinair atelier bekijken Gert en Sergio het andere uiterste van het kookspectrum: de hobbykoks krijgen een snelcursus in nieuwe kooktechnieken en werken o.m. met de stoomoven en de röner. Ook een aantal vergeten kooktechnieken komen aan bod zodat de ambacht van het koken zeker niet uit het oog wordt verloren. Traag garen in een vacuümzak of in de oven onder een zoutkorst: voor de hobbykoks kennen deze methoden geen geheimen meer. Maar kunnen ze die ook in de praktijk toepassen?

Gert en Sergio willen van het zestal graag een klassiek gegaarde duif proeven met garnituur die op moderne wijze werd bereid. Diegene die daar perfect in slaagt, steekt het derde en voorlaatste halve finaleticket op zak. Stephanie zit met de handen in het haar, want zowel het product als de technieken zijn voor haar onbekend terrein. Haar ticket komt plots aan een zijden draadje te hangen…