De Culinaire trends voor 2011

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:08

Trendwatchers laten ons weten dat we in 2011 de cocktails achterwege gaan laten en gaan kiezen voor pure drankjes. Martini met ijs en citroenzeste niet teveel tralala er rond worden populairder. Voor de wijnen gaan we dan weer voluit voor Duitse riesling, Vinho Verde, Madeira of Spätburgunder.

De trend die behouden blijft van 2010 is dat we blijven kiezen voor 'lokale voeding', producten uit eigen bodem en vooral de producten gaan eten die volgens de seizoenen te verkrijgen zijn. Ook uit de zee kiezen we dit jaar voor lamsoor en zeekraal als groene groenten, ze gaan meer naambekendheid krijgen. Omdat meer en meer mensen zich bewust zijn dat sommige populaire vissoorten door overbevissing zouden kunnen verdwijnen kiezen we in 2011 opnieuw voor alledaagse vissen zoals makreel, haring en sardines.

De crisis is nog niet volledig voorbij met als gevolg dat de mensen thuis blijven bakken. Niet de cupcakes zijn en aanverwanten, maar vooral de hartige taarten en homemade pizza's winnen aan populariteit. We gaan daarbij uiteraard op zoek naar kleurrijke seizoensgroenten en kweken hiervoor als het even kan ook onze eigen kruiden.

Het meest verrassende product dat opnieuw populairder gaat worden in 2011 is yoghurt. Vooral dan in allerlei sauzen, dips, beleg en desserts. Maar ook nieuwe vormen zoals zondrogen, droogvriezen, roken en persen gaan we op de menukaarten terugvinden.