De verrassende kracht van kastanjes

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:07

Je kan de vruchten pellen en zo in je mond stoppen, maar gepoft of gekookt komen ze pas echt tot hun recht. Poffen doe je in de oven of pan, nog leuker is om de kastanje te koken en te verwerken in puree of desserten. Tip: kastanjepuree past uitstekend bij wildgerechten. Bereiden doe je net zoals gewone aardappelpuree. Laat de kastanjes niet te lang liggen en bewaar ze op een droge plek. Langer dan een week hou je ze best niet. Om ze makkelijk te kunnen pellen, maak je een klein sneetje in de kastanjes voor je ze kookt. Daarna pel je ze als ze nog warm zijn. Kastanjes vind je in de grootwarenhuizen maar ze zelf in het bos gaan rapen, heeft nog net iets meer charme. Al moet je dan wel uitkijken dat je de juiste kastanjes mee naar huis neemt. De tamme eetbare kastanjes hebben fijnere stekels op hun bolster dan de tamme kastanje. De bolster van een wilde kastanje is harder en mooi rond. Nog een meevaller: de tamme kastanje is erg gezond. Ze bevat weinig vet en zit boordevol eiwitten. Een krachtige herfstbom!