Eten in een sterrenrestaurant? Ga naar Nederland!

donderdag, 1 december, 2011 - 18:01
restaurants

Met een land vol toprestaurants zijn wij eigenlijk echt verwend. De Nederlanders daarentegen moeten het vaak verder zoeken. Zij hebben niet die eetcultuur van bij ons. Of vergissen we ons? Want in Nederland is zopas de Michelin restaurantgids 2012 verschenen. Drie restaurants gingen van een naar twee sterren: daarmee beschikken onze Noorderburen officieel over meer tweesterrenrestaurants dan België. Promotie van één naar twee sterren is er voor 'De Kromme Watergang' in Breskens, 'Chapeau!' in Bloemendaal en 'Librije's Zusje' in Zwolle. Topkok Jonnie Boer lijkt wel sterren te verzamelen want de man staat aan het fornuis in 'De Librije' en 'Librije's Zusje'. In totaal is dat goed voor vijf sterren. Daarmee doet Boer het nog net iets beter dan Sergio Herman. Het tweede restaurant van de bejubelde chef - 'Pure C' in Cadzand – kreeg een ster. Herman (op de foto op bezoek bij restaurant Alaise) heeft nu in totaal vier sterren: zijn restaurant 'Oud Sluis' had al drie sterren en haalde begin deze maand nog 20/20 in de Franse culinaire gids GaultMillau. Ook zes andere restaurants verdienden in de Nederlandse versie van de gids hun eerste ster. Dichtbij de Belgische grens kreeg ''t Vlasbloemeken' in Koewacht een eerste ster.

Steekt Nederland ons culinair voorbij? Grote zorgen moeten we ons niet maken. Nederland kreeg er van Michelin bijvoorbeeld geen nieuwe driesterrenzaak bij. Op dat vlak doet België beter. Vorige week maakte Michelin immers nog bekend dat België met restaurant 'Hertog Jan' in Brugge een derde driesterrenrestaurant rijk is, naast 'Hof van Cleve' en 'De Karmeliet'.