Freeganisme: eten uit de vuilnisbak

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:08

Bij velen doet het de maag keren. Niet bij freeganisten. Zij halen hun dagelijkse kost uit de vuilnisbak van de lokale supermarkt. Het was de Britse ex-journaliste Katharine Hibbert die deze manier van leven een nieuwe boost gaf. Sinds ze haar job kwijtspeelde, besloot ze haar leven helemaal om te gooien. Ook haar eetgewoonten dus. Haar boek 'Free: Adventures on the Margins of a Wasteful Society' is een dikke hit en de Londense dame mag op veel aanhang rekenen. Freeganisten zijn het niet eens met het huidige consumptiegedrag. Zij vinden weggegooid voedsel ook helemaal niet ongezond. De voedselverspilling, die is pas ongehoord. Volgens Katharine Hibbert staat elke gedumpte maaltijd voor onnodige productie, verpakking, transport en koeling. Al het voedsel dat weggegooid wordt in plaats van opgegeten, staat immers gelijk aan 20 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. De samenleving overtuigen dat freeganisme de nieuwe vorm van consumeren is, blijkt wel een hele klus. Vooral aan de supermarkten hebben de freeganisten een taaie klant. Volgens Hibbert vernietigen warenhuizen vaak het voedsel met opzet of gieten ze er kleurstof overheen.