Gebruik sojasaus als zoutvervanger

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:07

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen en wetenschappers van Kikkoman Europa. Belgen zijn echte zouteters. We consumeren tussen de 9 en 12 gram per dag. Dat is bijna dubbel zoveel als de aanbevolen dosis van 6 gram. Uit onderzoek blijkt nu dat natuurlijk gebrouwen sojasaus in de keuken een goed vervangmiddel voor zout kan zijn, zonder de smaak aan te tasten. Door het gebruik van sojasaus is het mogelijk om het zoutgehalte tot 50 procent te verminderen. Fabrikanten kunnen zo voldoen aan de wereldwijd gestelde eisen voor minder zout in hun voedingsmiddelen. Ongeveer 60 tot 80 procent van de zoutconsumptie komt immers van voorverpakt en kant-en-klaar voedsel en wordt niet door mensen zelf toegevoegd. Een te hoge zoutconsumptie veroorzaakt een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, een vervangmiddel is dus geen overbodige luxe. Dat sojasaus alleen geschikt zou zijn voor Aziatische gerechten gaat al lang niet meer op. Sojasaus past ook perfect in Europese gerechten zoals soep, salades, vlees en vis. Ook voor vegetarische schotels is sojasaus een echte oppepper. Nog een tip: gebruik in je gerechten ook verse kruiden. Ze zijn gezond, bevatten geen calorieën en geven je eten extra pit. Denk dus nog eens na voor je uit gewoonte naar het zoutvaatje grijpt.