Geen EHEC-bacterie in Belgische groenten

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:09

Of concreet: we kunnen weer zorgeloos groenten eten. Want er zit geen E.coli O104-bacterie in onze (kiem)groenten. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de analyses van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), die zijn uitgevoerd om de dodelijke EHEC-bacterie op te sporen. Al 253 resultaten van de tot nu toe 340 genomen stalen zijn beschikbaar. Allen bevestigen ze de afwezigheid van de E.coli O104. De monsters werden in de groothandel, de detailhandel en bij de vijf Belgische producenten van kiemgroenten genomen. Het FAVV controleerde zowel kiemgroenten als dagdagelijkse groenten zoals wortelen, spinazie, kropsla en paprika's en kruiden zoals peterselie, tijm en basilicum. Ook het water dat gebruikt wordt bij deze teelten werd onder de loep genomen. Bedrijven moeten ook zelf analyses laten uitvoeren. Dat gebeurde onder andere tijdens groente- en fruitveilingen, waar 118 monsters werden genomen. Ook daar was er geen E.coli-bacterie te vinden. Volgens het FAVV blijkt uit de resultaten dat de EHEC-besmetting zich dus wel degelijk in Duitsland situeert.