Geen Sinterklaas zonder speculaas!

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:07

Naast marsepein en chocolade heeft deze goed heilig man nog wat ander lekkers mee: speculaas! Om de Sint wat werk uit handen te nemen kan je gerust zelf aan de slag. Onderzoek wees onlangs nog uit dat thuis bakken opnieuw erg populair is. Waarom niet meegaan met die trend en ons eigen Sinterklaasbakfeestje organiseren? Het is eenvoudig en de kids zijn er een hele tijd 'zoet' mee. Voor speculaas heb je een ei, bakmeel, bloem, boter, bruine suiker, speculaaskruiden, zout en amandelen nodig. Maar hoe begin je eraan? Verwarm om te beginnen de oven voor op 150 tot 160 graden en klop het ei los in een schaaltje. Daarna gaan alle ingrediƫnten in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes, voeg dit toe aan het mengsel en kneed alles snel tot een mengsel. Strooi wat bloem op een werkvlak en rol het deeg hierop uit tot een lap van een centimeter cm dik. Snijd de lap in stukken en leg het op een ingevette bakplaat. Bestrijk het deeg met ei en versier met bijvoorbeeld amandelen of ander lekkers. De speculaas mag dan 25 tot 30 minuten in de oven. Belangrijk: laat de speculaas na het bakken 10 minuten afkoelen. En daarna: proeven maar! Een oergezellige activiteit voor een regenachtige zondagnamiddag.