Helft restaurants niet in orde met voedselveiligheid

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:09
restaurants

Bijna zes op de tien gecontroleerde restaurants in ons land voldoen niet aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Vooral de horeca blijft een moeilijke klant. In tegenstelling tot andere sectoren zoals de landbouw en verwerkende industrie blijkt in de horeca de helft van de zaken met een toelating in 2010 niet in orde met de voorschriften rond voedselveiligheid en hygiëne.

Van de bijna 3.000 gecontroleerde restaurants schoten er bijna zes op de tien tekort. In horecazaken gaat het vaak om gebrekkige hygiëne en om werken met vervallen producten. Vooral de pitazaken scoren ondermaats. Daar voldoet zeven op de tien niet aan de regels rond voedselveiligheid. Maar ook vier op de tien gecontroleerde scholen, rusthuizen en ziekenhuizen hadden problemen met de voedselveiligheid.

Horeca- en detailhandelzaken mogen dan zwak scoren op vlak van voedselvoorschriften, de voedselveiligheid in ons land was nog nooit zo goed. Volgens minister van Landbouw Sabine Laruelle heeft ons land met 99,3 procent een van de meest beveiligde voedselketens.