Hoe overleeft je gewicht communiefeesten en barbecues?

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:08

Maar aan aperitiefhapjes, pannenkoeken en gebakken kippenvleugeltjes geen gebrek. Gelukkig zijn er trucjes om zonder al te veel gewichtsterreur deze feestjes door te komen.

De belangrijkste regel klinkt eenvoudiger dan hij is: leer neen zeggen! Kan je die zelfgemaakte slagroomtaarten of tiramisu afslaan? De gastvrouw of -heer heeft er tenslotte toch echt veel tijd ingestoken. Toch wel. Zeg dat het er overheerlijk uitziet, maar dat je echt genoeg gegeten hebt. Ze zullen het je niet kwalijk nemen.

Kies zelf wat er op je bord komt. Dat kan perfect zonder er op het feest als een dieetgoeroe bij te lopen. Is het voorgerecht wat aan de vette kant? Zorg er dan voor dat je bij het hoofdgerecht wat meer groentjes neemt. Dessertenbuffet? Ideaal. Tijdens de zomermaanden staat daar ongetwijfeld een kom vers fruit tussen. Helemaal geen probleem dus.

Wees verstandig met alcohol. Drink gerust enkele glazen wijn, maar zet ook de fles water in je buurt. Zo blijft je vochtbalans de hele dag in orde.

Organiseer je zelf een feestje? Is het barbecue-time? Hou het dan wat licht. Koop kalkoenburgers in plaats van runds- of varkensvlees, ze bevatten veel minder vet. Ook met een gegrilde vis kom je aan veel minder calorie├źn dan met worstjes of gemarineerde stukjes vlees. Voorzie naast de traditionele barbecuesauzen ook wat light dressings.

Tot slot: prop jezelf niet de hele dag vol met brood. Kies bij voorkeur volkorenbrood, dat is veel gezonder dan wit brood. Bovendien is het ook beter voor de spijsvertering. En na de festiviteiten? Maak nog een stevige avondwandeling. Veel beter dan meteen in de zetel te ploffen!