Hoe traditioneel is barbecueën nog?

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:09

Dat blijkt uit een onderzoek van een Nederlandse supermarktketen. Mannen bepalen wat er op het vuur belandt. Moeten vrouwen zich in een hoekje geduwd voelen? Misschien niet want mannen nemen hun barbecuetaak erg serieus. Zo doen ze ook het voorbereidende werk, namelijk de boodschappen. Al gebeurt dat wel vaak nog met de partner. Meer dan de helft geeft nog steeds de voorkeur aan koken op kolen (56%), gevolgd door gas (22%) en elektrisch (19%).

Wat er op de barbecue belandt, blijft vrij traditioneel. Hamburgers, kippenspiesjes en worstjes zijn de populairste stukken vlees. Maar niet overal liggen er grote lappen vlees op de grill. Ook groenten op de barbecue winnen aan populariteit. Vegetarische gerechten op de barbecue zijn dan ook geen uitzondering meer. Zeker niet als het aan het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) ligt.

EVA maakte zopas bekend dat het zaterdag 13 augustus de Nationale Veggie BBQ-dag organiseert. Die dag worden er in het hele land massaal vegetarische worsten, burgers, tofubrochettes en seitankebabs op het vuur gegooid. Overal in Vlaanderen en Brussel zullen die dag grote barbecues lekker staan smeulen.