In schellekes, blokjes of liever geraspt?

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:08

De Belgen zijn grote kaasliefhebbers. Uit recent marktonderzoek blijkt dat de Belgen gemiddeld 44 gram kaas verorberen per dag. Voor 32% van de ondervraagden is kaas het favoriete broodbeleg en scoort daarmee even hoog als vleeswaren.

We houden niet alleen van een sneetje kaas tussen onze boterhammen. We gebruiken ook graag kaas om onze ovenschotels lekker goudgeel te gratineren of als ideale combinatie met een glas wijn of een fris biertje. En dat is geen slecht idee, want kaas is een goede bron van calcium en vitamine D.

Als we kaas kopen volgen we in de eerste plaats onze smaak, daarna kijken we naar de prijs, het vetgehalte en de herkomst van de kazen. Belgische kaaseters hebben een uitgesproken voorkeur voor halfharde kazen, zoals Gouda, Passendale en Oud Brugge. Hierna volgen de zachte kazen, zoals Brie, Camembert en Chaumes. Derde favoriet zijn de harde kazen, denk maar aan Parmezaan en Gruyère. Op de laatste plaats komt de smeerkaas, met de immer sympathieke La Vache Qui Rit als bekendste merk. Met kaas kun je alle kanten op in de keuken. 45% van de ondervraagden beweert het dan ook altijd in huis te hebben. Ook wij hebben nog enkele smeuïge ideetjes: