Jaarlijks verspillen we 179 kg voedsel per persoon

zaterdag, 24 september, 2011 - 12:36

Volgens onderzoek in opdracht van de EU verspillen we jaarlijks per persoon 179 kg voedsel. Uit het rapport blijkt dat gezinnen verantwoordelijk zijn voor naar schatting 42 procent van de totale voedselverspilling, verwerkers voor 39 procent, detailhandelaars voor 5 procent en de cateringsector voor 14 procent. De werkelijke verspilling is nog groter want oogstverliezen in de landbouw en de teruggooi van vis zijn niet meegeteld. Als we zo verder doen zal de jaarlijkse voedselverspilling tegen 2020 oplopen tot 126 miljoen ton, een stijging met 40 procent. Volgens de Europese Commissie zijn er verschillende oorzaken voor de voedselverspilling. In de verwerkende sector zijn dat voornamelijk overproductie, misvormde en beschadigde producten en verpakkingen. In de detailhandel zijn de oorzaken marketingnormen, slecht beheer van voorraden en marketingstrategieën. Maar ook wij, de gezinnen, dragen bij tot de verspilling omdat we niet weten hoe we voedsel efficiënt kunnen gebruiken. Door te winkelen zonder lijstje en door datumetiketten verkeerd te interpreteren.