Kaas, worst en pizza veel te zout

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:08

Dat is een van de conclusies die Test-Aankoop trekt uit zijn 'Voedingsbalans 2010', een jaaroverzicht van de kwaliteit van de voedingswaren in ons land. In 2010 checkte Test-Aankoop niet minder dan 590 voedingsmiddelen en/of verkooppunten van voeding. Een op drie scoorde zwak of slecht. Naast te veel kleurstoffen is het nog steeds niet goed gesteld met het zoutgehalte in onze voedingswaren. Zo heeft bijvoorbeeld tonijn in blik een erg hoog zoutgehalte. In sommige gevallen bevat het ook te veel kwik, wat voor zwangere vrouwen en kinderen problemen kan geven. Wat jonge gouda betreft, bevat 12 van de 46 stalen te veel zout zonder beter van smaak te zijn. Ook met verse gemengde worsten zit het niet goed. In een derde van de gevallen zit er heel weinig rund- of kalfsvlees in de gemengde worsten en zijn ze te vet. Ook hier zijn er problemen met het zoutgehalte, maar liefst de helft van de worsten blijkt te zout te zijn. Ook wie bereide pizza's eet, krijgt heel wat zout binnen. 24 van de 30 stalen onderzochte pizza's bevatten te veel zout (gemiddeld 60 à 70 % van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid), 23 stalen waren te vet of voerden te veel verzadigd vet aan. Op 3 pizza's werd ook imitatiekaas gebruikt.