Kinderen eten te veel zout
Kant- en klare maaltijden bevatten doorgaans meer dan de maximale hoeveelheid zout dat een kind dagelijks nodig heeft. Kinderen gebruiken al op zevenjarige leeftijd meer zout dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen. Volgens de Britse Health Supplement Information Service bedraagt de aanbevolen zouthoeveelheid voor volwassenen dagelijks 6 gram. Bij 7- tot 14-jarigen bedraagt deze hoeveelheid al 6,4 g voor jongens en 5,6 g voor meisjes. Het werkelijke aantal ligt zelfs nog hoger want deze cijfers houden immers geen rekening met het toegevoegde zout in de gezinsmaaltijden. Volgens experts zou een vermindering van de zoutinname met maximum 42 procent bij kinderen van acht tot zestien jaar kunnen leiden tot een aanzienlijke verlaging van de bloeddruk. Hoewel volgens de onderzoekers de eetgewoonten de laatste tijd zijn verbeterd, sporen ze aan om voorzichtig te zijn. Uit studies blijkt steeds meer dat slechte voedingsgewoonten op jonge leeftijd kunnen leiden tot ziekten zoals diabetes type 2, hart-en vaatziekten en kanker.