Moeten vleesvervangers op vlees lijken?
Dat is belangrijker dan dat het product op zich lekker is of niet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wageningen University en Research Centre. De wetenschappers tessten gerechten met daarin vijf verschillende vleesvervangers, waaronder quorn en tofu. Na de test bleek dat 'de context van de maaltijd' belangrijker is dan smaak en textuur van de losse producten. Een vleesvervanger moet naast smaken dus vooral ook passen in de maaltijd. De onderzoekers raden productontwikkelaars dan ook aan om zich te richten op kant-en-klaarmaaltijden met vleesvervangers. Volgens het onderzoeksteam moeten vleesvervangers niet per se op vlees lijken. Al is het wel handig om vleeseters over de streep te trekken. Alsmaar meer consumenten staan open voor vleesvervangers. Voor die groep moeten de vervangers enigszins op vlees lijken om de drempel te verlagen. Vleeseters hebben ook het liefst dat de bereidingswijze van vleesvervangers zoveel mogelijk lijkt op de manier waarop ze zelf hun vlees klaarmaken.