Nieuw: healthy eating plate

Nieuw: healthy eating plate
maandag, 19 september, 2011 - 13:18

In ons land gaan we dat na met de actieve voedingsdriehoek. De Harvard School of Public Health komt nu met de 'Healthy Eating Plate'. De schijf is een tegenreactie op de eerder in juni geïntroduceerde schijf 'MyPlate' van de Amerikaanse overheid. Onderzoekers van Harvard vinden de schijf van de overheid een stap in de goede richting, maar het kan beter.

Beide schijven hebben vier secties, alleen bevat de 'Healthy Eating Plate' gedetailleerdere informatie over welke voedingsmiddelen je het beste kunt eten of vermijden. Daarnaast worden gezonde oliën en water geadviseerd. Waar 'MyPlate' zuivel bij iedere maaltijd adviseert, raadt 'Healthy Eating Plate' een tot twee glazen magere of halfvolle melk per dag aan. Volgens de onderzoekers is meer zuivel overbodig want het reduceert de kans op botontkalking en botbreuken niet.

In België baseren we ons op de actieve voedingsdriehoek. Die bestaat uit negen groepen: acht groepen voedingsmiddelen en één groep lichaamsbeweging. Zowel evenwichtig eten en dagelijks voldoende bewegen is volgens de actieve voedingsdriehoek essentieel voor een goede gezondheid.