Olijven als fris en gezond aperitiefhapje

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:08

En mediterrane temperaturen vragen al helemaal om zuiderse aperitiefhapjes. Om nog wat plaats voor een lekkere brochette, aardappel in de schil of gegrilde gamba's te houden, overdrijf je toch beter niet met het aperitiefhapje. Ga daarom voor licht met een pittige olijvenmix. Olijven zijn niet alleen een fris hapje, ze zijn ook heel gezond. Ze zitten onder andere boordevol natuurlijke antioxidanten (waaronder vitamine E) die helpen tegen veroudering. Door het eten van olijven neemt de triglyceride in het bloed af, daardoor wordt je hart en bloedvatenstelsel minder belast, wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Onlangs bleek zelfs uit onderzoek dat bladeren van olijfbomen goed zijn voor onze gezondheid. Volgens wetenschappers is een pil gemaakt van bladeren van olijfbomen net zo effectief als sommige geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk. Wij houden het voorlopig bij de olijven zelf. Zwart, groen, pikant of puur? Een handjevol van 100 gram telt slechts 142 calorieën. Eens wat anders dan chips, gefrituurde kippenboutjes of romige kruidenkaasjes.