Pompoenregatta 2010

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:07

Wie dacht dat een pompoen enkel goed was om op te eten heeft het goed mis. Op 7 november gaat in Kasterlee voor de derde keer de Pompoenregatta van start, een roeiwedstrijd waarbij de boot vervangen wordt door een uitgeholde reuzenpompoen. Sinds 2008 heeft Kasterlee als organisator van deze pompoenregatta een Belgische primeur. Hiermee doet hij zijn titel van Pompoendorp alle eer aan.

Peddelen in een uitgeholde pompoen is in Amerika geen nieuwtje meer. Ook in Duitsland, Zwitserland en Engeland worden geregeld wedstrijden pompoenvaren op touw gezet. Het uithollen van de pompoenen is al een attractie op zich. Met kar en tractor worden de zwaargewichten aangevoerd waarna ze versneden en uitgehold worden. Van het verwijderde vruchtvlees wordt een heerlijke soep gebrouwen. De pompoenen worden te water gelaten op de Kleine Nete waar verschillende teams strijden om de overwinning .

Met een ploeg van vier is het de bedoeling om beurtelings een afstand van 100 meter peddelend in een uitgeholde pompoen af te leggen. De jeugdvereniging, een groepje kameraden, familieleden, iedereen mag als team zijn kans wagen. De wedstrijd heeft een recreatief en ludiek karakter, plezier komt dus op de eerste plaats.

De Pompoenregatta is een initiatief van het Kastelse Pompoenengenootschap en de Kastelse Kayak Klub en met de steun van de dienst Toerisme van de gemeente Kasterlee. Nieuwsgierigen die niet enthousiast zijn voor een confrontatie met het koude water kunnen naast het pompoenpeddelen ook genieten van de gezellige sfeer op de oever. Je kan er proeven van de heerlijke pompoensoep en het Kastelbier.