Slechte punten voor slagers, topscore voor Spaanse rode wijn

woensdag, 18 januari, 2012 - 11:40
wijntips

In totaal testte Test-Aankoop meer dan 1.000 voedingswaren en werden 250 verkooppunten bezocht. Belgen houden van bier en friet? Toch ziet Test-Aankoop bij veel pilsbieren nog ruimte voor verbetering. Opvallend is dat buitenlandse bieren zeker niet slechter scoren dan onze eigen drank. Ook in onze frietkramen waren de resultaten wisselend. De versheid van het frietvet is zeker wel verbeterd ten opzichte van vorige onderzoeken maar er worden vaak nog te veel verzadigde vetstoffen gebruikt. Vooral slagers kregen een onvoldoende. Minder dan de helft van de onderzochte tournedos verdiende volgens Test-Aankoop een 'goed' of 'zeer goed'. En een kwart van de onderzochte stalen filet americain bleek ongeschikt om rauw te eten. Ook de temperatuur waarop verse voedingswaren bewaard worden (in verschillende soorten winkels) werd gecontroleerd. In bijna de helft van de gevallen lag die te hoog. Is er ook goed nieuws? Zeker. De Spaanse rode wijn in onze winkels is goed: 58 van de 60 wijnen kregen 'goed' of 'zeer goed' als beoordeling bij analyse en smaakproef. Ook de melkchocolade in onze winkelrekken mag er zijn: die haalden allemaal een score van 60 procent of meer en een groot deel daarvan werd zelfs goed of zeer goed bevonden. Ook de verhouding prijs/kwaliteit werd onderzocht. Daaruit bleek dat de goedkopere voedingswaren hun reputatie van mindere kwaliteit niet altijd verdienen. Test-Aankoop besluit dat producten van discountzaken met 16 procent van de geteste producten het vaakst de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit halen. Nationale merken scoren dan met 2 procent het slechtst. Nationale merken en huismerken hebben meer kwaliteit, maar hebben ook een heel wat duurder prijskaartje.