Soja is goed voor je cholesterol

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:08

Dat is mogelijk dankzij een combinatie van specifieke eigenschappen van soja-eiwit en het feit dat voedingsproducten op basis van soja een beter nutritioneel profiel hebben dan hun dierlijke varianten. Een analyse van de beschikbare literatuur deed dr. Jenkins besluiten dat soja-eiwit het LDL-cholesterolgehalte met gemiddeld zo'n 4,3% kan doen dalen. Daarvoor analyseerde hij alle wetenschappelijke studies, 22 in totaal, die tussen 1998 en 2005 over de cholesterolproblematiek verschenen. Soja-eiwit zorgt namelijk voor een daling van het totale cholesterolgehalte, de LDL-cholesterol en triglyceriden en een stijging van het HDL-cholesterol. Wanneer consumenten plantaardige sojaproducten integreren in hun dagdagelijkse voeding, doen ze dat vaak ter vervanging van dierlijke producten. Die dierlijke producten bevatten over het algemeen veel verzadigde vetten en cholesterol. Soja bevat helemaal geen cholesterol en is bovendien arm aan verzadigde vetten en rijk aan de gezonde poly-onverzadigde vetten. Die gunstige verandering in het eetpatroon zorgt voor een extra daling van 4 tot 6% van het LDL-cholesterolgehalte. De combinatie van de intrinsieke en extrinsieke eigenschappen van soja kan aanleiding geven tot een LDL-cholesteroldaling van 7 tot 10%.