Terug naar oervoeding uit de steentijd?

Terug naar oervoeding uit de steentijd?
vrijdag, 30 maart, 2012 - 13:17

Dat zegt onderzoeker Remko Kuipers van het Universitair Centrum Groningen. Het menselijk DNA is in zekere zin afgestemd op het voedsel dat in de oudheid beschikbaar was. Dat bestond toen uit meer eiwitten en omega-3 vetzuren en minder koolhydraten en linolzuur. Kuipers onderzocht waar onze voorouders leefden, maakte een reconstructie van hun voeding en onderzocht de voeding van traditioneel levende Oost-Afrikaanse volkeren in de huidige tijd. Daaruit blijkt dat typisch westerse ziektes zoals hart- en vaatziektes en depressies verband houden met een tekort aan vetzuren, bouwstoffen die in de oudheid volop aanwezig waren in het voedsel. Volgens Kuipers is dé oplossing om koolhydraten uit het voedsel te bannen. "We zijn doorgeslagen in het gebruik van koolhydraten als rijst, brood, aardappelen en pasta. Ik zou dat allemaal willen weglaten en vervangen door groente en fruit, eventueel aangevuld met vis en vlees."