Top 5 Kinnekeskost

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:08

We vroegen aan onze Facebook fans wat hun favoriete kost was als kind. We zagen heel wat klassiekers passeren, maar ook af en toe een verrassend streekgebonden gerecht. En soms ook ronduit bizarre combinaties. Hierbij de top 5 die je nostalgisch zal doen terugdenken aan de tijd van geschaafde knietjes en sponzen broekjes. Of gebruik de lijst om nieuwe inspiratie op te doen om te koken voor jouw kinderen, want liefde gaat ook door een kindermaagje!

1. Spaghetti bolognaise Dé absolute favoriet. De sliertjes in rode saus doen het telkens weer. Ook de afgeleide balletjes in tomatensaus horen bij deze nummer één. Wie eens een creatieve twist aan spaghetti bolognaise wilt geven, moet zeker ook eens een kijkje nemen naar een recept voor ‘Reuzebouletten met mini spaghetti’, van De Pretmeloen, te vinden bij de tips op vtmkoken.be.

2. Kip met frietjes en appelmoes. Niet enkel een favoriet van kinderen, maar waarschijnlijk ook nog van vele volwassenen. De geur van een gebraden kippetje is in ieder geval dé ideale manier om kinderen uit de zetel of vanachter het computerscherm te lokken. Het vel van de kip lekker krokant krijgen is eigenlijk ook niet zo moeilijk. Of waarom eens niet een verrassende variatie als deze zelfgemaakte – en dus ook gezondere - kippennuggets?

3. Rode kool met worst Verrassend veel mensen worden nostalgisch bij de gedachte aan rode kool met worst en/of spek. Die mooie roodpaarse kleur, het zuurzoete van de appeltjes en dan dat lekker worstje of krokant gebakken spek! Watertanden jullie ook al? En om de rode kool nog wat extra lekkers te geven kan je bijvoorbeeld er rozijntjes onder mengen, of een roomkaasje erover laten smelten.

4. Pannenkoeken! Geen verrassing dat die in de top 5 thuishoren. Ideaal voor kinderfeestjes en verjaardagen, maar ook leuk als verrassingsontbijt. Je kunt trouwens tal van gezonde ingrediënten stiekem in een pannenkoek verwerken. Onze kinderkok-experte, wederom De Pretmeloen, weet er alles van. Teveel pannenkoekendeeg kan je trouwens nooit maken, want pannenkoeken kan je héél gemakkelijk bewaren. En waarom zou je niet eens een hartige pannenkoek maken voor moeilijke etertjes die niet graag aardappelen of rijst eten?

5. Sulkerplets en taatjespap. Of ook wel zurkelpatatjes en lopende aardappelpuree voor bij wie het geen belletje doet rinkelen. Dit is in ieder geval echt iets uit grootmoeders keuken. Want grootmoeder weet tenslotte toch best hoe ze kindjes zoet moet houden? Een leuke, moderne en zelfs feestelijke variatie op sulkerplets is deze zurkelpuree met een gepocheerd eitje en grijze garnaaltjes. En wat extrahandig is: kinderen hebben fijne vingertjes om je mee te helpen die garnalen te pellen.