Topchefs verbeteren de culinaire wereld

Topchefs verbeteren de culinaire wereld
maandag, 19 september, 2011 - 13:08

Negen van de beste koks ter wereld, waaronder René Redzepi en Ferran Adria, stelden alvast enkele richtlijnen op en bundelden ze in een culinair manifest. "Koken is meer dan een antwoord op de menselijke basisbehoefte om zich te voeden", klinkt het in de open brief aan de toekomstige chefs. "We dromen van een toekomst waarin een chef zich sociaal engageert en verantwoordelijk is voor zijn bijdrage aan een rechtvaardige en duurzame maatschappij". De negen chefs vinden dat ze een verantwoordelijkheid hebben tegenover de natuur, maar ook tegenover de samenleving: "Met onze kookkunsten kunnen we bijdragen aan de cultuur en de identiteit van een volk en mensen leren gezonde voedingskeuzes te maken". De chefs pleiten er ook voor om recepten te delen, of er in elk geval minder mysterieus over te doen. Iedereen kan van mekaar leren, luidt het nobel. Onder het manifest kwam de handtekening van onder meer René Redzepi van Noma, dat dit jaar verkozen werd tot beste restaurant ter wereld. Ook zijn voorganger Ferran Adria, bekend van het ondertussen gesloten 'El Bulli', en Heston Blumenthal van 'The Fat Duck' ondertekenden het culinaire manifest.