Vier nieuwe Vlaamse streekproducten

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:08

Natuurlijk mineraalwater uit de Vlaamse Ardennen, Kempense koffie, Moese patat en een elixir uit Roeselare zijn erkend als Vlaams streekproduct door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Het bedrijf Evidel biedt mineraalwater uit de Vlaamse Ardennen aan onder de merknaam Ginstberg. Het water van de Ginstbergbronnen wordt gefilterd door lagen kalkachtige zandsteen en keizand. Bij Huis Manendonckx branden ze al vier generaties lang en op dezelfde plek in Geel Kempense koffie (Koffie De Maan). De vroege aardappelen van Moerzeke, door het bedrijf Agra Claessens geteeld in een vruchtbare bocht van de Schelde, hebben sinds lang naam en faam. Elixir de Roulers maakt al sinds 1871 deel uit van het gamma van de stoomstokerij Sint-Michiel van de familie Vyncke-Daels in Roeselare. Om van een streekproduct te kunnen spreken, moet het product aan vijf criteria voldoen, waaronder een vervaardiging op ambachtelijke wijze volgens de streektradities met eigen grondstoffen of grondstoffen die als streekeigen worden beschouwd. Ze moeten ook langdurige of historische bekendheid hebben als streekspecialiteit om in aanmerking te komen. Meer dan honderd Vlaamse traditionele streekproducten zijn ondertussen erkend.