Waarin zitten gluten?

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:07

Gluten is een eiwit dat in tarwe, gerst en rogge zit. Het zit dus in alles waar bloem in zit, zoals brood, koekjes, taart en pasta. Maar ook in minder voor hand liggende producten wordt vaak bloem gebruikt omdat het een relatief goedkoop bindmiddel is. Denk bijvoorbeeld aan bereide sauzen, soepen en chips. Mensen met glutenintolerantie moeten dus altijd goed de verpakkingen van alles nakijken. Tegenwoordig zijn producenten verplicht om alle ingrediënten die meer dan twee procent van het samengesteld product uitmaken, op het etiket te vermelden. Bovendien moet het vermeld worden indien een product bestanddelen met gluten bevat, ook al maken deze bestanddelen minder dan twee procent van het totale product uit. Gaat het om meer dan twee procent, moet het betreffende ingrediënt vermeld worden, maar dan hoeft de vermelding "bevat gluten" niet op de verpakking te staan aangezien het product dan sowieso gluten bevat. Goed opletten is dus de boodschap!