We zijn verschrikkelijk kieskeurige vleeseters

donderdag, 1 december, 2011 - 18:00

Voor de Belgische consument komt de kwaliteit van het vlees op de eerste plaats. Dat laat het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) weten. Het onderzoek werd in mei 2011 uitgevoerd bij 657 Belgen van 18 jaar en ouder. Naast kwaliteit kijken we ook naar de prijs en de versheid. Pas daarna volgen smaak, het uitzicht van het aangeboden stuk vlees, de geur, het vertrouwen in de winkel en de afwezigheid van risico's in verband met de voedselveiligheid. Tachtig procent van de consumenten vindt dat vlees almaar duurder wordt, zo blijkt uit een studie van het Observatorium voor de Voedselconsumptie, zegt OIVO.

Ondanks de prijs consumeren Belgen gemiddeld 5,8 keer per week vlees. Bijna 4 op de 10 gaf wel aan hun vleesconsumptie de voorbije maanden teruggeschroefd te hebben, blijkbaar ten voordele van groenten en fruit. Kip (93%), rundvlees (87%), varkensvlees (83%), kalfsvlees (80%) en kalkoen (74%) zijn het meest in trek. De andere vleessoorten (lam, wild, konijn, eend, paard, geit) doen het heel wat minder goed. Ook biologisch vlees is niet echt in trek, ongeacht van welke soort het is. De prijs speelt hier gedeeltelijk een rol maar ook het feit dat de consument het belang van biologisch vlees niet goed inziet, besluit OIVO.