Zeg niet zomaar trappist tegen abdijbier
Er zijn ergere manieren om je leven te slijten. Maar hoe zeker ben je van dat bier? Is het wel een echte trappist of zomaar een abdijbiertje? Goed nieuws is dat we vanaf nu echt trappistenbier kunnen onderscheiden van namaak. Het Europees Instituut voor Volksgezondheid en Consumentenbescherming heeft een techniek ontwikkeld waarmee je wetenschappelijk kan onderzoeken of het trappistenbier echt is of niet. Zes van de zeven erkende trappistenbieren - Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren - worden in ons land gebrouwen. Dat is onder toezicht van cisterciënzers. Uitzondering is La Trappe van de abdij Koningshoven in Nederland. Maar naast die erkende trappistenbieren bestaan er heel wat zogenaamde abdijbieren die zich graag laten associëren met een abdijverleden, maar daar eigenlijk nog maar weinig mee te maken hebben. Het meest verkochte abdijbier is Leffe van InBev. Een echte trappist of niet? Vanaf nu geen discussie meer!