-geen-

Ontdek VTM GO

  • Met de beste Vlaamse programma's
  • Internationale series die je nergens anders ziet
  • Een aparte kids-wereld waar ze uuuren zoet zijn
  • Om te bingewatchen of live en uitgesteld te kijken
  • Helemaal gratis

VTM GO. Altijd een goeie reden om te kijken

Venusschelpen met serranoham en tomatensalade

Ingrediënten

voor het bieslooksausje

voor de venusschelpen

voor de tomatensalade

Sofie Dumont gaat een week langs bij Bart Kaëll en Luc Appermont. Samen met hen kookt ze vijf heerlijke gerechten.

Dag twee zet ze in met een combinatie van venusschelpen en een tomatensalade. Afgewerkt met een eenvoudig bieslooksausje krijg je een heerlijk zuiders gerecht. Op zoek naar een lichte lunch of een voorgerechtje? Dan moet je dit zeker eens proberen.

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Mediterraans

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190°.

  2. Spoel de venusschelpen grondig en laat ze uitdruppen in een vergiet.

  3. Snij de look en sjalot fijn. 

  4. Snij de serranoham in fijne reepjes. Snij het stokbrood met een gekarteld mes in fijne schijfjes (ongeveer vier schijfjes per persoon) en rooster ze 15 min in de oven.

  5. Voor de tomatensalade: snij de tomaten op verschillende manieren om een mooi resultaat te bekomen. Bijvoorbeeld: coeur de boeuf en Roma tomaten in fijne sneetjes, de gele en kumato tomaten in partjes. Serveer op een apart bord. 

  6. Voor het bieslooksausje: Snij de blaadjes van de citroenmelisse en de bieslook fijn.  Meng met de walnotenolie en voeg sap van een citroen toe. Besprenkel de tomaatjes met dit sausje.

  7. Haal de broodjes uit de oven, besprenkel met olijfolie en eventueel wat fleur de sel.

  8. Neem een pan met deksel. Verwarm 2 el olijfolie in de pan en voeg de look, sjalot en serranoham reepjes toe. Bak heel kort tot de serranoham gaar is. Kruid af met peper. Blus met een glas witte wijn.

  9. Voeg de venusschelpen toe. Plaats het deksel erop en laat 2 minuten mee sudderen. Snij de peterselie fijn en strooi ze vlak voor het uitscheppen over de venusschelpen. 

  10. Schep de venusschelpen uit in een diep bord. Besprenkel de tomatensalade met balsamico en eventueel wat fleur de sel.

  11. Tip: kies voor extra virgin olijfolie om over de schijfjes stokbrood te sprenkelen.

0

Nog geen stemmen

Lekkers van Sofie Dumont

Honger gekregen? Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik snel en ontdek de recepten van Sofie uit alle seizoenen van 'De Keuken van Sofie' en 'Sofie in de keuken van'.

 

 

1. De keuken van Sofie

2. Sofie in de keuken van