Lactosevrij bakken: wafels, vlaai en koekjes

Lactosevrij bakken: wafels, vlaai en koekjes
dinsdag, 16 februari, 2016 - 14:46

Vanillewafels

In vele vanillewafels die je in de winkel kan kopen, zit lactose. Voor de vanillewafels die ik super lekker vind, gebruik ik een recept zonder melk. De wafeltjes worden hierdoor minder zacht, maar eerder krokant. Melk zorgt er ook voor dat ze sneller bruin worden.

Je hebt nodig: 250 g sojaboter, 190 g suiker, 30 g vanillesuiker, 4 eieren en 250 g bloem.

  • Laat de boter eerst smelten en voeg daarna de suiker en de vanillesuiker toe. Mix dit alles tot een schuimig geheel.
  • Roer de eieren door het mengsel. Nadien voeg je de bloem toe. Laat het deeg minimum 1 uur rusten en bak ze nadien in een goed warm wafelijzer.
  • Laat ze helemaal afkoelen op een taartrooster voor je ze in een bewaardoos legt.

 

 

Chocolate chip-koekjes

Als je graag koekjes eet én deze lactosevrij moet eten, heb je wel wat alternatieven, maar lekkere chocolate chip koekjes bak je toch best even zelf. Daarom hier een gemakkelijk en snel receptje voor overheerlijke “chocolate chip” koekjes!

Ik heb voor deze koekjes gebruik gemaakt van lactosevrije chocolade van Bonvita. Deze is met rijstmelk gemaakt. Een heel lekker en pittig alternatief voor traditionele chocoladedruppels (die niet lactosevrij zijn). Je kan ook je lactosevrije restjes van de feestdagen in stukjes hakken en gebruiken.

Ingrediënten: 75 g lactosevrije boter of sojaboter, 55 g rietsuiker, 2 el honing, 1 ei, vanillearoma, 75 rijstmeel, 75 g maïsmeel, 1 tl bakpoeder, zout, 110 g gehakte stukjes chocolade

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de boter, rietsuiker en de honing tot een luchtig geheel.
  • Klop het ei en wat druppels vanillearoma erdoorheen. Vouw voorzichtig het rijstmeel, het maïsmeel, bakpoeder, zout en de stukjes chocolade erdoorheen. Lepel het beslag in hoopjes op de bakplaat. Best voldoende afstand tussen de koekjes behouden, anders wordt het één grote koek.
  • Je kan voor de gelegenheid ook een hartjesvorm gebruiken om hartvormige koekjes te verkrijgen.
  • Maak je handen en het vormpje wel goed nat, want door dit meel te gebruiken wordt je deeg heel kleverig.
  • Bak de koekjes 10 tot 15 minuten in de oven tot ze goudbruin. Laat ze nog even afkoelen, een koffietje erbij en smullen maar!

 

 

 

Een lekker “vlaaike”

Een tijdje geleden ging ik op zoek naar een lactosevrij alternatief voor een fruitvlaai. Ik vond via VTM koken een tof receptje van Sofie Dumont, nl. “Frambozentaart met banaan, limoen en marsepein”.

Het is een beetje meer werk, maar als je eens iemand wil verrassen, is dit een geweldig “vlaaike”. Je kan, met een paar aanpassingen, het recept volgen van Sofie Dumont.

Voor de pudding heb je 250 ml room en melk nodig. Gebruik hiervoor de lactosevrije alternatieven i.p.v. de sojavarianten. Deze geven toch een iets andere smaak aan de taart. Voor de room neem je best room van minstens 30% vet (vb. Minus L of Dilea). Voor het zanddeeg moet je enkel de boter vervangen door een plantaardig alternatief of sojaboter.

 

Veel bakplezier en geniet daarna van een lekker verwenmomentje!