40 dagen zonder vlees: het idee

40 dagen zonder vlees: het idee
woensdag, 5 maart, 2014 - 09:58
vegetarisch

Waarom je dat in godsnaam zou doen? Omdat we er samen te veel van eten dan goed is voor ons en onze planeet. Verhuizen naar één van de 715 nieuw ontdekte planeten is tot nader order niet toegestaan door de NASA. Lees dus gerust verder.

Eén dag telt ook

Of je nu één of veertig dagen lang plantaardig gaat eten, maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je er echt wilt voor gaan en het zoveel mogelijk doet. Wie gemotiveerd is, ontdekt zonder twijfel lekkere en nieuwe recepten die zelfs na de actie op het menu zullen blijven staan. Ideaal voer voor een donderdag veggiedag!

De cijfers

Als je één dag vegetarisch eet, bespaar je de planeet die dag 1100 liter water en 15 km autorijden. Om nog maar te zwijgen over de dankbaarheid van enkele van de 150.800 melkkoeien, 143.300 zoogkoeien, 1,86 miljoen varkens, 120.600 vleesveekalveren, 59 miljoen vleeskippen, 4,7 miljoen legkippen en 4,3 miljoen opfokhennen die jaarlijks gekweekt worden voor de Vlaamse consumptie.  

De voordelen

Als afwezigen ongelijk hebben, hebben aanwezigen gelijk. Dat is niet anders voor de tienduizenden deelnemers van de afgelopen edities. Zij vertelden na afloop over de positieve invloed van hun deelname. Een samenvatting van de vijf meest gehoorde vaststellingen:  

  • Het was gemakkelijker dan verwacht om geen of minder vlees te eten.
  • Ze werden zich ervan bewust dat ze anders onnodig veel vlees en vis aten.
  • De vegetarische keuken werd dankzij de actie een bekender terrein met aangename culinaire ontdekkingen.
  • Velen gaven aan zich lichamelijk en mentaal beter te voelen.
  • Het zette de meerderheid aan om ook op langere termijn vlees en vis te blijven minderen.

 

Wij van VTM Koken doen mee met Dagen Zonder Vlees. Met de vinger wijzen doen we niet. Wel helpen je graag op weg met eenvoudige tips en lekkere recepten. Elke week geven we je zeven nieuwe gerechten. Zo zijn de 40 dagen in geen tijd voorbij. Succes!