40 Dagen Zonder Vlees: waarom en hoe

zondag, 15 februari, 2015 - 17:26
vegetarisch

Voor jezelf

Honderd gram vlees of vis per dag is een uitstekende richtlijn. Met een gemiddelde van 121 gram vlees of vis per dag (vrouwen 91 gram en mannen 152 gram), zit de doorsnee Belg dus boven de gezonde richtlijn. Een gezonde regel is je bord voor de helft vullen met groenten, voor een vierde met aardappelen en voor een vierde met vlees, vis of - in dit geval – eieren of een vervangproduct.

Die ene dag of misschien zelfs veertig dagen zonder vlees of vis, compenseren dus de andere dagen met – veel - te veel.

Tip: Wie inschrijft, krijgt een gratis veggie maaltijd aangeboden. Ideaal om kennis te maken met de vegetarische keuken. Maak het nog leuker door in te schrijven met een groep. Dan kan je lekker gezellig samen uit eten én kan je elkaar stimuleren om de culinaire grenzen te verleggen. 

Voor de dieren
Een Belg eet in zijn leven zo’n 1800 dieren. Dat zijn er voor België in totaal zo’n 239 miljoen per jaar, 678.000 per dag en 7,85 per seconde. Om aan deze grote vraag tegemoet te komen, worden dieren in een snel tempo en vaak onder erbarmelijke omstandigheden gekweekt. De tijd dat het rundslapje op je bord ooit een vrolijk grazende koe bij de boer om de hoek was, is helaas voorbij. Dieren zijn tegenwoordig veelal nummers in fabrieken waar dierenleed dagelijkse kost is.

Die ene of misschien zelfs veertig dagen zonder vlees of vis, doet de dieren beslist meer goed dan kwaad.


Voor de planeet
Vleesconsumptie is één van de hoofdoorzaken van de klimaatverandering. Dagen Zonder Vlees pleit niet voor volledig vegetarisme, maar wel voor duurzamere voedingsgewoontes. Het is een oproep om bewuster om te gaan met het milieu en met je eetpatroon. Wie één dag deelneemt en vegetarisch eet, verkleint zijn of haar ecologische voetafdruk aanzienlijk: je bespaart gemiddeld elf vierkante meter, duizend liter water en twee kilo broeikasgassen.

Die ene of misschien zelfs veertig dagen, maken dus heus wel een verschil voor onze moeder aarde.

Meer weten? Surf naar de website van Dagen Zonder Vlees en bekijk het filmpje.

Vegetarisch koken? Vind hier verrassend lekkere en heerlijk gezonde gerechten.