Barbecuetip: drie recepten voor een zalig lekker gerechtje in papillot!

Koken in papillot: wij zijn fan!
dinsdag, 7 juni, 2016 - 15:49

Koken in papillot is een bereidingswijze waarbij je alle ingrediënten in één, al dan niet eetbaar, pakketje stopt. Binnenin circuleert er warme lucht die ervoor zorgt dat de ingrediënten in eigen vocht en stoom garen. 

1. Gezonder

Voor dit principe heb je geen vetstof nodig. Bovendien is de kooktijd korter dan bij andere kooktechnieken. Hierdoor behouden de ingrediënten hun vitaminen, smaak en mineralen. Let er wel op dat je de papillot niet te hard aandrukt, zodat de lucht binnenin goed kan circuleren.

 

 

2. Vis, vlees of groenten

Vis is de meest evidente keuze, maar ook vlees doet het goed in papillot. Ben je liefhebber van een krokant korstje? Bak je vis of vlees dan even aan voor je ‘m in de papillot stopt. Vul je vis- of vleeskeuze aan met lekker veel groentjes. Eigenlijk is elke groente geschikt, maar let wel op de gaartijden. Verschillen ze? Laat de groenten met korte gaartijd dan heel en snij die met een langere gaartijd in kleinere stukjes. 

Wie denkt aan papillot heeft de zilverfolie vast al in de aanslag. Dat kan, net als bakpapier bijvoorbeeld. Maar je kunt ook voor een eetbare papillot gaan, gemaakt uit de groentebladeren van kool of spinazie. Voor de keukenklunzen bestaan er ook kant-en-klare papillotten. Alle varianten kun je klaarmaken in de oven, de microgolfoven, op de gril van de barbecue of in de stoomkoker

Natuurlijke smaken, dat is wat deze kooktechniek je garandeert. Mag het wat meer zijn? Voeg dan wat bouillon, azijn, wijn of olie toe aan je papillot. Zorg er wel voor dat het geheel niet te nat is, want dan kan je papillot scheuren. Ook kruiden, marinades en specerijen zijn prima smaakversterkers.

3. Desserts

Dit principe leent zich ook perfect voor desserts. Experimenteer met een fruitmix in bijvoorbeeld bladerdeeg en werk nadien af met een bolletje ijs of een toefje crème fraîche. 

 

Koken in papillot vraagt niet veel tijd en geen hocuspocus. Toch is het resultaat altijd verrassend. Bovendien kun je een papillot lang op voorhand klaarmaken. Inpakken, even laten garen en… opeten! 

Koken in papillot, wij zijn fan!

 

Inspiratie nodig?

  1. Papillot in vis
  2. Tongfilet met kappertjes in papillot
  3. Mosselen in papillot met witbier

Ontdek alle recepten