Barbecuetips voor de festivalcamping!

donderdag, 19 juni, 2014 - 13:03

Om de ervaring compleet te maken wordt er niet zelden gekampeerd in de nabijheid van het festival. Logisch ook want anno 2014 duurt een beetje event makkelijk 2 dagen. Minstens! Hoort er evenzeer bij tijdens een festivalweekend, een gezellige barbecue en laat ons net daarvoor enkele fijne tips hebben.

1. Een vuile rooster

Het spreekt voor zich dat je op een festivalcamping geen volledige keuken ter beschikking hebt. Neem in je koelbox enkel het hoogstnoodzakelijke mee en probeer waar het kan de nodige voorbereidingen thuis te doen.  Eender welke bereiding ‘en papillote’ is voor een campingbarbecue aan te raden. Maak met behulp van wat aluminiumfolie thuis alvast je pakketjes en zorg ervoor dat deze niet gaan lekken. Het vocht, de groentjes en de kruiden zorgen ervoor dat je vis een uitstekende smaak krijgt. Mooi meegenomen is alvast dat je deze papilottes ook perfect op een ‘vuile rooster’ kunt bereiden.  

Recept: Papillot van vis

2. Aardappelen

Wij Belgen zijn zot op onze ‘patatten’ en ook op een barbecue hoort koning aardappel erbij, in een slaatje of gepoft tussen de hete kolen. Om het jezelf makkelijk te maken kun je thuis je aardappelen reeds voorkoken en afzonderlijk voorzien van een jasje in aluminiumfolie. Bewaar deze tot het laatste moment in de koelkast alvorens ze in je koelbox te stoppen, zo heb je natuurlijke koelelementen die je achteraf niet meer moet meesleuren.  

Recept: T-Bone met gepofte aardappel

3. Tabouleh en worstjes

Aardappelen, allemaal goed en wel, ook het iets exotischere tabouleh is inmiddels een klassieker op barbecuebuffetten. Maak hier gerust voldoende van want je zal snel merken dat deze ook de dag na de barbecue nog van pas kan komen om een lunchgerechtje voor op de festivalwei mee te maken. Ook van worstjes kun je er nooit teveel hebben. Iedereen is fan en in het uitzonderlijke geval dat je toch overschotjes zou hebben dan bak je deze best gewoon op. Eenmaal afgekoeld snij je de gegaarde worstjes in schijfjes en voeg je deze toe aan de resterende couscoussalade. Lamsworstjes vinden wij alvast superlekker met volgend recept.

Recept: Tabouleh met munt

4. En wat met de marinade? 

Zelf geen grote kok, dan kun je altijd nog beroep doen op de lokale slager voor enkele stukken gemarineerd vlees of gevogelte. Probleem is natuurlijk dat de marinade op een barbecue snel gaat druppelen en bijgevolg voor vlammen zal zorgen, iets dat we liefst vermijden. Nu zal elke barbecuehandleiding je zeggen om overtollige marinade te verwijderen en je vlees droog te deppen. Allemaal goed en wel maar eenmaal op een camping is dat geen makkie. Onze gouden tip? Snij een stuk stokbrood in twee en dep de marinade netjes op met het brood. Dit zal niet alleen alle lekkere smaken opnemen als een spons, op de barbecue kan je het ook nog eens mooi krokant afgrillen.

5. (Il)legaal? 

Een laatste tip nog. Check voor de zekerheid of het camping- of festivalreglement barbecueën toestaat, dan wel of er gemeenschappelijk grils voorzien zijn welke je kan gebruiken. Het zou maar wat jammer zijn dat je de nodige voorbereidingen getroffen hebt en ter plaatse vast dient te stellen dat je kleine culinaire feestje niet door kan gaan.

Happy camping!