Barbecueweer: vijf gouden tips om je barbecue aan te steken!

donderdag, 7 juli, 2016 - 14:49

Dus geven je graag wat tips over hoe een barbecue aansteken!

1. Aanmaakblokjes, krantenpapier, …

Er is niets mis met een oude krant om je houtskool aan te maken. Prop enkele bladen bijeen, en leg deze tussen en onder de kolen. Steek de krant aan en je bent (hopelijk) vertrokken. Op de markt zijn er ook allerhande aanmaakblokjes beschikbaar om je kolen aan te steken. 1 à 2 blokjes zijn doorgaans voldoende om je kolen witheet te krijgen. Goed nieuws is ook dat steeds meer fabrikanten kiezen voor milieuvriendelijke aanmaakblokjes. Geen chemische luchtjes meer, goed voor het milieu en belangrijk, gezonder voor jezelf.

2. Laat je barbecue het werk doen

Veel barbecues zijn voorzien van luchtventilatieschuiven, zowel in de bodem van de barbecue als op het deksel. Als je de kolen gaat aanmaken, zorg er dan voor dat deze schuiven altijd open staan. De luchtstroom zal ervoor zorgen dat je kolen sneller vuur vatten en sneller bedekt zullen zijn met een wit laagje as. Het teken dat het vlees op de barbecue mag.

3. Gebruik een kolenstarter

Vind je dat het aanmaken van de kolen nog steeds te lang duurt? Dan is het moment gekomen om jezelf een kolenstarter aan te schaffen. Deze vul je met houtskool en plaats je op de kolenrooster boven een brandende krant of enkele aanmaakblokjes. Door zijn vorm – als een schoorsteen – zullen je kolen sneller klaar zijn. Ook hier is het de luchtstroom die de aanmaaktijd verkort.

4. Haardroger

Geloof het of niet, maar een haardroger kan wonderen doen bij het aanmaken van je kolen. Hou een veilige afstand en richt de warme lucht op de plaats waar de kooltjes beginnen te smeulen. Wees er maar zeker van dat het nu snel kan gaan. Omdat de natuurlijke habitat van een haardroger de badkamer is en niet in de buurt van een barbecue kunnen we de Looftlighter zeer aanbevelen. Doet hetzelfde – en beter – dan je haardroger en is speciaal voor het aanmaken van kooltjes gemaakt. 

5. Spiritus of gas

Laten we hier heel duidelijk in zijn, het gebruik van spiritus of brandversnellende vloeistoffen is altijd – en dan bedoelen we echt altijd – af te raden. Elk jaar haalt er wel iemand de krant die zichzelf verschrikkelijk heeft verbrand na het gebruik van aanmaakvloeistof. Gewoon niet doen. Vind je kolen aanmaken een helse klus, dan schaf je je gewoon best een gasbarbecue aan. Dat is een stuk veiliger en je bent in no time aan het grillen.

 

Barbecue warm? Verras dan je gasten met één van deze gerechten.