BBQ: Gegrilde Caesar Salad op de rooster

BBQ: Gegrilde Caesar Salad op de rooster
donderdag, 31 juli, 2014 - 14:59

Zijn creatie op basis van louter acht ingrediënten (Romeinse sla, croutons, Parmezaan, citroensap, olijfolie, ei, Worcestershire en look) werd een instant klassieker.  In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is de oorsprong dus niet toe te wijzen aan Julius Caesar, noch aan het befaamde Caesars Hotel in Las Vegas.

Van deze salade zijn er ondertussen minstens evenveel versies als oorsprongsverklaringen. Zo baseerde Alexi Cardini - de broer van – zich voor zijn ‘Aviator’s Salad’ volledig op het originele recept van Cesare waaraan hij enkel wat ansjovis toevoegde. Tot de dag van vandaag zal je dan ook in verschillende recepten (waaronder ook het deze) ansjovis tussen de ingrediëntenlijst zien staan.

Een andere populaire toevoeging is die van stukjes gebakken kip! De ene keer koud, de andere keer warm geserveerd. Zin in een snel en overheerlijk slaatje van de barbecue? Dan moet je zeker eens een ‘Grilled Caesar Salad’ proberen! Hierbij baseer je je volledig op het initiële recept, alleen grill je de kip, croutons en ook de sla op de barbecue.

- Versnijd een kipfilet in reepjes en rijg deze op satéstokjes. Kruid matig met peper en zout (of desgewenst met kippenkruiden) en gril op de barbecue.

- Neem enkele sneden toastbrood en bestrijk deze licht met olijfolie. Gril deze kort langs beide zijden op de barbecue tot de toast een goudbruine kleur heeft en mooi krokant is. Verkruimel de toast vervolgens met je handen tot hapklare stukken.

- Haal de buitenste bladeren van de Romeinse sla en halveer de kern in de lengte. Bestrijk de snijkanten met olijfolie en kruid naar smaak met peper en zout. Gril de sla gedurende 1 à 2 minuten. Snijd beide slahelften opnieuw in de lengte in twee en serveer warm met een kipspiesje, croutons alsook de kenmerkende dressing.