Dagen Zonder Vlees: lekkers uit het boek!

DZV 16
dinsdag, 9 februari, 2016 - 13:36

Terwijl ik alle andere dagen van het jaar compleet gelukkig ben als volbloed vegetariër, welt de drang naar vlees eten tijdens deze actie in me op. Waarom? Wellicht gewoon omdat het voelt als een extra geweten dat me toefluistert dat ik iets niet mag. Elk jaar opnieuw vind ik dat het dan maar eens tijd is voor mijn veertig Dagen Mét Vlees.

 

 

 

Tot ik met een klein hongertje terechtkom op de vegetarische receptenpagina van Dagen Zonder Vlees of van VTM Koken. Of tot de vegetarische recepten van bekende Vlaamse koks uit het DZV-kookboek me in de boekhandel compleet overtuigen. Dan weet ik het weer: DZV is geen pleidooi voor volledig vegetarisme maar een plezante gezamenlijke zoektocht naar duurzamere voedingsgewoontes.

 

Website Dagen Zonder Vlees 

Op de website serveren Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Nigella Lawson... je vegetarische recepten met seizoensgroenten. Daarnaast lees je alles over het concept van deze frisse bewustwordingscampagne die een ecologische gedragsverandering wil teweegbrengen. Want dat is uiteindelijk waar het om draait: onze buitenproportionele vleesconsumptie is een van de hoofdoorzaken van de klimaatverandering, meer dan de transportsector zelfs. In 2015 spaarden de 55.000 deelnemende Vlamingen 800 miljoen liter water uit en evenveel broeikasgassen als voor twaalf miljoen kilometer autorijden.

Help jij deze editie dit record te verbreken? Schrijf je dan hier in.

 

 

Dagen Zonder Vlees – Het Kookboek

 

Maar liefst eenentwintig Vlaamse koks delen hun culinaire creativiteit met jou in dit boek. Ze koken met groenten van het seizoen en…met goesting uiteraard. De recepten in het boek zijn opgedeeld per maand, lekker makkelijk om een recept uit te kiezen en gegarandeerd seizoensgebonden! Jason Blanckaert is Flemish Foodie en gekend als chef-kok en eigenaar van J.E.F. in Gent. Hij vertelt in het boek over het belang van lokale producten en zwiert een witlofgerecht met karnemelk, mosterd en kappers op tafel. Een gewaagde combinatie met de nodige portie eigenheid. Heerlijk!

Copyright Piet De Kersgieter

 

Recept: Witlof met karnemelk, mosterd en kappers

Ingrediënten

1 kg witlof, 500 ml karnemelk, 1 el mosterd, 1 handvol peterselie, 1 bussel dragon, 4 el kappers, zeste van 1⁄2 sinaasappel, 1 kl zonnebloemolie, sap van 1⁄2 citroen, wilde kruiden, peper en zout 

Werkwijze

 

  1. Braiseer het witlof, halveer en kleur de binnenkant in boter.
  2. Meng de karnemelk met de mosterd en breng op smaak met peper en zout.
  3. Meng alle ingrediënten voor de kruidentartaar en breng op smaak.
  4. Schik het witlof op een bord, plaats de kruidentartaar erop, giet de karnemelk erbij en werk af met wilde kruiden.

 

 Copyright: Dagen Zonder Vlees, Het Kookboek, 2016,  Borgerhoff & Lamberigts

 

Dit artikel is het eerste in een reeks van vier, naar aanleiding van Dagen Zonder Vlees. Vlees noch vis, verrukkelijk vegetarisch!