De basis: deze vijf kruiden moet je zeker in keukenkast hebben!

woensdag, 5 oktober, 2016 - 09:29

Peper en zout

Staan met stip op kop in ons lijstje meest essentiële kruiden, het smaakvolle duo peper en zout. Zowel peper als zout zijn simpelweg niet weg te denken uit onze keuken. Vraagt een recept voor een bepaalde hoeveelheid pezo, dan moet je je niet naar de winkel reppen. Hier wordt gewoon peper en zout mee bedoelt.

Wat peper betreft gaat onze voorkeur uit naar de zwarte peperbolletjes welke we met een pepermolen malen of in een vijzel crushen. De smaak hiervan is sterker en smaakvoller dan reeds gemalen peper of de zachtere witte peperbolletjes. In tegenstelling tot de zwarte en witte peper laat de roze peper (eigenlijk een bes) zich niet met een pepermolen malen. Wij spreken uit ervaring.

Net als peper heb je ook zout in allerlei soorten en smaken. Het meest voorkomend is waarschijnlijk tafelzout, een vorm van gezuiverd zout waar door het veelvuldig filteren (en chemische prodcuten) bijna geen spoor meer is van de natuurlijke mineralen. Wat ons betreft te mijden. Kies liever voor één van de verschillende soorten grof zeezout die het winkelrek rijk is, al dan niet in een handige draaimolen. We denken hierbij aan Fleur de Sel, Maldon-zout, of Sel de Guérande. De meest pure vorm van zout is trouwens het roze Himalaya zout, ongezuiverd en gewonnen uit eeuwenoude zoutmijnen.

 

Chilivlokken

Alle potjes rood/oranje poeder ten spijt, chilivlokken genieten onze voorkeur om een gerecht van de nodige dosis pit te voorzien. We denken hierbij niet alleen aan chili con carne, maar ook pizza, pasta  en wokbereidingen til je met chili vlokken naar een hoger niveau. De vlokken worden gemaakt van gedroogde rode pepers welke in zijn geheel – dus met zaadlijsten en pitten - vervolgens in een vijzel gecrushed worden. Heb je enkele pepers op overschot, dan kan je deze makkelijk drogen en zo je eigen mix maken. Pas wel op met de dosering!

Kaneel is een geweldige smaakmaker en alvast mooi meegenomen is dat het in twee vormen beschikbaar is. Zo heb je kaneelpoeder en kaneelstokken. Kaneelpoeder is een onmisbare smaakmaker bij het bereiden van zoete gerechten. Denk hierbij aan allerlei taarten en gebak, speculaas, pannekoeken… Vergis je echter niet, ook in de hartige keuken durft kaneel zijn plaats opeisen. Een kaneelstok in een stoofschotel zorgt voor een totaal andere smaakbeleving. Kaneelpoeder leent zich verder perfect om een koffie of zelfs een cocktail verder af te werken.

 

Laurierblad en Tijm

De keuze tussen laurierblad en tijm vonden we zo moeilijk dat ze hier allebei een plaats krijgen. Geen soep, stoofgerecht of marinade zonder laurierblad en sauzen, vis, kip of lams zouden niet hetzelfde zijn zonder een geurig takje tijm. Beide kruiden kun je zowel vers als gedroogd gebruiken en mits de toevoeging van enkele peterseliestengels heb je zo een bouquet garni gemaakt.

 

Het is goed mogelijk dat jullie andere kruiden tot favoriet uitroepen. Laat het ons zeker weten, en vooral ook waarom.

 

Ontdek ook de must-have exotische kruiden!