De culinaire favorieten van onze Olympische atleten: Katrien Aerts

De culinaire favorieten van onze Olympische atleten: Katrien Aerts
dinsdag, 4 februari, 2014 - 14:17

 

Wij zochten drie atleten op en stelden hen een aantal vragen. We presenteren u graag de favoriete gerechten van snowboarder Seppe Smits, freestyle skiester Katrien Aerts en kunstschaatser Jorik Hendrickx.

Vandaag: Katrien Aerts

1. Krijg je een aangepast voedingsschema? Zo ja, wat staat er allemaal “op het menu”?

"Ik heb niet echt een strikt voedingsschema. Wij zijn geen uithoudingssport en daarom is het minder noodzakelijk voor ons om op voeding te letten. Natuurlijk doe ik dat wel een beetje. Ik probeer een gewone gezonde gevarieerde menu te hebben en alle nodige voedingstoffen binnen te krijgen. We zijn ten slotte wel onze sport aan het beoefenen in de bergen op hoogte en hebben de nodige energie nodig. Bovendien heb ik een natuurlijke aanleg voor hoge cholesterol en moet ik daarvoor ook wel op mijn voeding letten. Ik eet veel vis, kip, rijst, groenten en pasta. De rijst en de pasta proberen we steeds volkoren te nemen. Maar ook frietjes en eens een hamburger kan ook af en toe. We proberen dat echter te beperken.  Wel probeer ik ook frisdrank te vermijden en veel water te drinken."

Zelf een gezonde salade maken: Waldorfsalade 

2. Wat eet je net voor jouw wedstrijd?

"Ik heb het soms moeilijk om goed te eten voor een wedstrijd, door de spanning. Meestal is dit gewoon mijn ontbijt. Havermoutpap met wat rozijntjes in, een yoghurtje en een banaan. Vlak voor mijn wedstrijd drink ik ook wel eens wat cola of een redbull voor de suikers. Als ik een wedstrijd in de namiddag of 's avonds heb, eet ik meestal spaghetti ervoor."

Ideetje nodig voor een goed ontbijt? Griekse yoghurt met blauwe bessen en havermout 

3. Met welk gerecht vier je een belangrijke overwinning?

"Frieten, chips, snoepjes, cola"

4. Waar durf je wel al eens aan zondigen tijdens het seizoen?

Aan alles, ik laat niet echt super veel. Ik eet regelmatig frieten of iets dergelijks tijdens het seizoen. Ik probeer het alleen wat te beperken. Zo ook met frisdrank.

5. Wat eet je zoal tijdens de Olympische Spelen?

"Dat weet ik nog niet. Het zal er vanaf hangen wat er ginder op de menu staat. Ik veronderstel dat we daar steeds een buffet hebben om te eten waaruit we kunnen kiezen."

6. Je zit veel in het buitenland. Welk gerecht mis je het meeste?

"Stoofvlees met echte Belgische frieten. Overal ter wereld heb je frieten, maar soms kunnen die echt slecht zijn. Niks boven echte Belgische frieten. Ook stoofvlees kennen ze niet overal. Wat ik ook wel eens mis is een belegd broodje met veel verse groeten, dat vind je in veel landen ook niet."

Zelf onze echte stoofvlees maken? Dit is het ideale recept: Stoofvlees

7. Wat is jouw favoriete “Oma’s klassieker”?

Wortelpuree met worst.

Zelf maken: Wortelpuree

Vijf snelle vragen

1. Gezouten of gezoete popcorn?

Geen popcorn

2.  Frieten met ketchup of mayonaise?

Beiden, coctailsaus dus

3. Vol-au-vent of Stoofvlees?

Stoofvlees

4. Witte, bruine of zwarte chocolade?

Zwarte chocolade

5. 

Smoutebollen of frangipanetaart?

Niet echt een voorstander van die twee, als ik toch moet kiezen, smoutebollen.