De laatste keer Inspector Gadget: 10 onmisbare gadgets

vrijdag, 10 januari, 2014 - 08:59
keuken gadgets

Iets waarop je dan weer beter niet bespaart zijn de basis keukentools. Na niet zo gek veel wikken en wegen kwamen wij bij volgende items terecht:

1. Messen

Voor elk klusje is er wel een mes te vinden dus koop wijs. Het heeft geen enkele zin te investeren in dure messen die je uiteindelijk zelden of nooit gebruikt. Onze tip? Met een demi-chef, een office mes of molenmesje en een visfileermes kom je al een heel eind. Een mes dat goed in de hand ligt is een plezier om mee te werken. Probeer er gerust enkele uit alvorens tot een aankoop over te gaan.

2. Potten, pannen

Net als bij de messen heb je ook potten en pannen in allerlei maten, vormen en prijscategorieën Hoe verleidelijk een spotgoedkope actieset ook mag zijn, het is aangewezen te investeren in duurzaam materiaal. Met een deftige antiaanbakpan, enkele kook- en of sudderpotten in verschillende maten en een bakpan kom je al een heel eind. Dat er aan een deftige pot of pan een fiks prijskaartje hangt is één zaak, ze gaan wel vaak voor het leven mee. Een aan te raden investering.

3. Dunschiller

Als aanvulling op enkele goede messen is ook een dunschiller nooit weg. Het schillen van groenten en fruit is hiermee een fluitje van een cent en je zult merken dat je er bijna dagelijks mee in de weer bent. Ook hier is de keuze voor een ergonomisch model in onze ogen een must.

4. Snijplank

Voor vele mensen is een snijplank iets dat het werkblad beschermt en niet meer dan dat. Het nut van een goede snijplank – de basis van alle snijwerk - is echter iets wat je niet mag onderschatten. Laat de goedkope, flinterdunne ‘planken’ voor wat ze zijn en kies resoluut voor een stevig model dat netjes op zijn plaats blijft tijdens het snijden.

5. Weegschaal / Maatbeker / Thermometer

Neem er drie willekeurige recepten van onze website bij en je begrijpt meteen waarom een weegschaal, een maatbeker en diverse andere afmeethulpjes niet te missen zijn in de keuken. Of het nu 250 gram bloem is, een ½ liter bouillon of 2 tl bakpoeder,… bij zowat elke bereiding moet er minstens 1 ingrediënt afgewogen / afgemeten worden. Ook een thermometer is iets dat de veelzijdige thuiskok goed van dienst kan zijn. Niet alleen ideaal om de kerntemperatuur van een gebraad te meten, ook in de patisserie komt deze handig van pas. Meten is weten, dat klopt als een bus!

Een aantal voorbeelden van recepten, waarbij deze gadgets van pas komen...

6. Vergiet

Een vergiet, het is zonder twijfel het keukenhulpje met de meeste synoniemen. Een zeef, zift, trisée, temst, stramijn of chinois, je hebt ze zowel met fijne als grote gaatjes.  Rijst spoelen lukt perfect in een vergiet met fijne gaatjes, om pasta af te gieten mogen de gaatjes al wat groter zijn. Terecht in het lijstje als je het ons vraagt.

7. Mengkommen

Mengkommen, die kan je niet genoeg in huis hebben. Mijn voorkeur gaat naar de glazen mengkommen in verschillende grootte. Zoals de naam doet vermoeden dienen deze kommen om dingen in te mengen, maar hun gebruik is eindeloos. Chocolade au bain-marie smelten, eentje op het aanrecht voor het groenafval, de kleintjes die dienst doen bij de mise en place… Mengkommen allerhande, wij weten er wel weg mee.

Bij dit recept, is een mengkom onmisbaar: vanilleroomijs met chocolade en crumble.

8. Staafmixer

Fluweelzachte soepen, gladde sauzen, babyvoeding, het zijn drie van de standaard bereidingen waarvoor een staafmixer je mooi van dienst kan zijn. Dat, en mayonaise uiteraard. Met een staafmixer is dat gewoon ‘poepsimpel.

9. Garde of klopper

Geen fan van ‘staafmixermayonaise’? Dan klop je deze toch met de hand op. Kans is groot dat je net iets meer indruk mee maakt. Sabayon, eiwit, als het op vederlichte bereidingen aankomt is een klopper (handklopper of machine) onmisbaar.

10. Houten lepel, spatels, keukentang

Er gaat hier geen dag voorbij zonder we enkele houten lepels – plastic als de voedselinspectie meekijkt – een spatel of ‘pottenlikker’ en een keukentang gebruiken. Het verlengde van onze handen zeg maar.

 

Toch nog op zoek naar een ander gadget? Bekijk alle Inspector Gadget tips.