De Peruviaanse keuken of hoe Zuid-Amerika stilaan Europa verovert

De Peruviaanse keuken of hoe Zuid-Amerika stilaan Europa verovert
dinsdag, 30 september, 2014 - 23:55
kookboeken

De mensen die nog maar net gewend zijn aan de kebabzaak die op elk dorpsplein te vinden is, de Chinees die al dan niet ook een frietkraam uitbaat en de lokale Italiaan, kunnen we alvast geruststellen, je hoeft je nog niet direct aan een Peruviaans restaurant op elke hoek van de straat verwachten.

Dat de Peruviaanse keuken mogelijk nog rijker is dan de geschiedenis van het land is een understatement.  Niet alleen is ze doorspekt met invloeden van Indiaanse, Spaanse, Afrikaanse en meer recent ook Aziatische kookkunsten, het is ook een echte productkeuken. De verschillende soorten aardappelen – jawel, die vinden hun oorsprong in Peru – zijn al lang niet meer op één hand te tellen en ook van de ‘Spaanse pepers’ zijn er ruim 100 varianten terug te vinden. Andere populaire producten die hun oorsprong in Peru en de andere Andeslanden vinden zijn tomaten, avocado, maïs, chocolade, bonen en pindanoten. Klinkt vertrouwd, niet?

 

Maar hoe zat het ook al weer met die hype? Niet zelden zijn het bekende chefs die voor een heuse doorbraak zorgen. De naam Gastón Acur mag hier (nog) geen belletje doen rinkelen, hij is ongetwijfeld één van de vaandeldragers van de Peruviaanse keuken. En als Albert Adrìa – broer van Ferran en gekend van het legendarische El Bulli – in Barcelona met Pakta een restaurant opent met een Japans Peruviaanse keuken, dan mag je er donder op zeggen dat de verzamelde culinaire wereldpers het Zuid Amerikaanse land in zijn armen sluit.

En in België? In eigen land bewandelde Wout Bru met zijn pop-up Glow kortstondig het ongeëffende pad van de Peruviaanse keuken.  De referentie echter is vooralsnog het Antwerpse restaurant El Sabor Andino van Bart Pottschien dat zeven jaar geleden, lang voor de hype, het levenslicht zag.

Op het thuisfront maakt een beetje foodie al langer dan vandaag slaatjes met quinoa (spreek uit, kienwa) en heeft hij/zij zonder uitzondering superfood ‘chiazaad’ in de voorraadkast staan. En een Pisco Sour, de nationale cocktail van Peru, is dan weer het ideale drankje voor hippe vogels om in de cocktailbar. Doen!

Dat we nog niet over ‘Ceviche’, het populairste gerecht van Peru gesproken hebben is volledig de schuld van Martin Morales van het Londense restaurant dat de naam van dit gerecht draagt. Zijn boek genaamd Ceviche – wat had u gedacht -  is net als het restaurant een absolute voltreffen en werd recent in het Nederlands vertaald. Zo mogelijk het boek bij uitstek om dit najaar in huis te halen. Net op tijd voor de hype losbarst!

De Don Ceviche van Martin Morales zelf eens maken? Het recept vind je hier.